Yestermap

Brandweergarage, Hoflaan

1951

Vlaardingen

De Vlaardingse Brandweer verhuisde - na vele jaren in een pand op de hoek van de Markt en Schoolstraat gevestigd te zijn maar nu na de oorlog aldaar plaats te moeten maken voor de uitbreiding van het stadhuis - naar een pand aan de Boslaan, dat tevens dienst deed als garage voor de ambulance en de politieauto. Tevens werden in de volgende jaren plannen gemaakt voor een nieuw te bouwen brandweergarage aan de Hoflaan, alwaar ook de ambulancedienst, de Gemeentelijke Energie- en Waterbedrijven én het Gemeentelijke Reinigingsbedrijf een plek kregen (deze laatste náást de Beerhaven, de sloot welke uitmondde achterin het Buizengat, en waarin daarvóór de schepen met de thuis geleegde emmertjes werden gevuld.

Op 27 januari 1951 werd de nieuwe Brandweergarage in gebruik genomen.

De Brandweergarage en Slangentoren aan de Hoflaan moest plaats maken voor vernieuwing. De Brandweer zelf verhuisde daarom aan het begin van de 21e eeuw naar een nieuwe garage op het terrein van landgoed Hoogstad, vanwaar het gemakkelijker was om naar alle Vlaardingse wijken en op de snelweg te komen.

De locatie aan de Hoflaan werd toen verlaten en zou voor bijzondere zaken worden bestemd. Aangezien verbouwing etc. te kostbaar is gebleken, staat hij in 2021 nog leeg, te wachten op een nieuwe taak.