Yestermap

Begraafplaats, Algemene, Emaus 4-8

1823

Vlaardingen

Het toegangsgebouw van de Emaus-begraafplaats laat zien, hoe sierlijk symetrische bouw vaak is.

In 1823 kocht Burgemeester H.L. van Linden van den Heuvell namens de gemeente Vlaardingen één van de oorspronkelijk grafelijke hofsteden, om het terrein te bestemmen tot begraafplaafplaats, omdat er in en om de Grote Kerk aan de Markt geen begraafruimte meer was.

Twee jaar later werd het begraven in en om kerken landelijk verboden, zodat we nu kunnen spreken van een vooruitziende blik.


Ietsje verder (vanaf de molen) is nog de voormalige toegang van de R.K. begraaf-plaats aan het Emaus. Op 2 mei 1920 werd de - vooral door de enorme inzet van pastoor Van Stavelen aangelegde - R.K. begraafplaats St. Barbara plechtig ingewijd door de Schielandse landdeken Gerdner. Het was één van de eerste R.K.begraafplaatsen in Noordwest Nederland sinds de Reformatie. De oude poort van de begraafplaats geeft nu toegang tot de nieuwe Jan Ligthartschool welke op 21 augustus 1985 in gebruik werd gesteld door Staatssecretaris Leyenhorst. De school is de opvolger van de oude Jan Ligthartschool welke aan de overzijde van het Emaus stond, naar de hoek van de Jan Ligthartstraat.

De R.K. begraafplaats is nu bereikbaar via de aangrenzende Algemene Begraafplaats Emaus. Vlak achter de hekken staat nog wel de Kapel van de R.K. Begraafplaats (zie aldaar voor informatie).