Yestermap

Hotel Des Indes (voormalig stadspaleis)

1858 – present

Binnenhof in Den Haag

Hotel Des Indes werd als stadspaleis voor Thierry baron van Brienen van de Groote Lindt in 1858 gebouwd door architect Arend Roodenburg. Na een verbouwing van vier jaar werd in 1881 het huidige hotel geopend.


Thierry baron van Brienen van de Groote Lindt was een persoonlijk adviseur van koning Willem III en verbleef vaak in Den Haag. Hij kocht drie huizen aan het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat en liet deze slopen.


Op deze plaats liet hij voor 150.000 gulden een paleis bouwen om feesten te kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, bedienden en privéverblijven en een prachtige balzaal.


Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het in het bezit van zijn zoon Arnold. Vier jaar later werd het pand verkocht aan hotelier François Paulez die het aan zijn dochter Alegonda schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz maakte ze er een hotel van.


Het paleis onderging een vier jaar durende verbouwing en werd op 1 mei 1881 geopend door prins Frederik, de oom van koning Willem III. De naam werd geïnspireerd door het destijds beroemde Hotel Des Indes in Batavia, in de hoop reizigers uit Nederlands-Indië aan te trekken.


Het hotel had in de beginjaren 120 kamers. Er werden er veel overdadige feesten en exclusieve banketten in het hotel gegeven.


Nadat in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag de eerste vredesconferentie werd gehouden, zorgde de komst van vele regeringsleiders en diplomaten voor een aanzienlijke opleving.


Het hotel had destijds één badkamer per verdieping, destijds een luxe. In 1900 kreeg iedere kamer een directe telefoonverbinding met de receptie en overal waren wastafels met koud én warm stromend water. Twee jaar later werd er een hydraulische lift gebouwd die werkte op de druk van de duinwaterleiding.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging het hotel ging bijna ten onder. Dankzij burgemeester J.A.N. Patijn werd het hotel verkocht aan de Dienst Domeinen van de Nederlandse Staat, zodat het pand als hoogwaardig hotel kon blijven bestaan.


Tijdens de feestviering rond de 73e verjaardag van koningin Emma leidde kortsluiting in de bedrading van de versiering tot brand. Tijdens de herstelwerkzaamheden werd een extra verdieping aan het hotel toegevoegd.


Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte manager Rey naar Engeland; zijn vrouw kwam daarbij om het leven. Tijdens de oorlog was Hotel Des Indes een geliefde ontmoetingsplek van de Duitse bezetters in Den Haag.


Tegelijk verbleven er Joodse onderduikers in het hotel. Volgens sommige bronnen woonden zij in de duiventil op het dak, anderen zeggen dat zij zich in de kelder van het hotel verborgen.


In 1971 dreigde het hotel te moeten sluiten. Minister-president Biesheuvel zou er met zijn ministers voor het laatst dineren op 27 oktober 1971. Zij besloten in te grijpen en in 1972 nam Julius Verwoerdt de exploitatie ter hand.


Spoedig daarna kocht Verwoerdt het onroerend goed van de Staat der Nederlanden voor 1,3 miljoen gulden. Onder leiding van bouwcoördinator Altkemper en directeur Hans Haan vond de jaren daarna een intensieve renovatie plaats.


Vanaf 2003 maakte Des Indes deel uit van de hotelketen Starwood Hotels and Resorts Worldwide.


In 2005 en 2006 is het hotel geheel gerenoveerd. Er is een extra verdieping toegevoegd en de witte gevel werd geel geschilderd.

Hotel Des Indes circa 1900
Hotel Des Indes circa 1900
Hotel Des Indes circa 1910
Hotel Des Indes circa 1910
Hotel Des Indes circa 1907
Hotel Des Indes circa 1907
Hotel Des Indes circa 1907
Hotel Des Indes circa 1907
Hotel Des Indes, 28 oktober 1971
Hotel Des Indes, 28 oktober 1971

Nationaal Archief, Hans Peters