Yestermap

Charles Aznavour

Hij was een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeens afkomst, die vanaf 2008 ook de Armeense nationaliteit had. 

Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian, werd in Parijs geboren op 22 mei 1924 in  de Clinque Tarnier aan de Rue d'Assa in het 6e arrondissement als zoon van Micha Aznavourian,  een in Georgië geboren Armeniër en Knar Baghdassarian, een in Smyrna (nu ─░zmir) opgegroeide Armeense. Ze ontvluchtten West-Armenië (nu Turkije) tijdens de Armeense genocide en vonden tijdelijk onderdak in Griekenland, waar Charles 'zus Aida op 13 januari 1923 werd geboren. Zijn ouders verbleven, in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten, op doorreis in Parijs, maar vestigden zich in die stad na zijn geboorte. De  familie dacht destijds zelfs niet dat ze zich voor onbepaalde tijd in Frankrijk zou vestigen. Zijn vader trad als zanger op in restaurants en opende later zelf een Kaukasisch restaurant.

Al vroeg introduceerden Aznavours artistieke ouders hem in de wereld van het theater. Op negenjarige leeftijd begon Chahnour (Charles) met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour.

Aznavour is een van de bekendste Franse zangers. Van hem zijn in de loop van zijn carrière 180 miljoen platen verkocht. Hij heeft opgetreden in Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. Hij wordt vaak omschreven als dé "Frank Sinatra van Frankrijk". Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven waarvoor hij veelal zelf de muziek componeerde. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde.

Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Edith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de VS. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met Roche.