Yestermap

Theatertour "Aznavour Mon Amour"

Charles Aznavour – de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Wij vieren zijn muziek en leven. Charles Aznavour wordt geboren als Chahnour Varinag Aznavourian in Parijs in 1924. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Armenië en zijn gevlucht voor de genocide aldaar. De Kleine Chahnour weet al snel dat hij artiest wil worden, op jonge leeftijd gaat hij van school om het vak te leren: hij wil dansen, acteren en zingen! Ook zijn iets oudere zus Aida wil het vak in en samen gaan ze naar de L'école des Enfants du Spectacle om echte artiesten te worden.

De Chansons Aznavour componeert altijd vanuit tekst, hij is in eerste instantie een poëet en schaaft lang aan zijn teksten die allemaal rijmen. Daar componeert hij muziek op of hij werkt samen met een andere componist b.v. met zijn zwager componist George Garvarentz (getrouwd met zus Aida). Soms zet hij een tekst van een andere tekstdichter op muziek zoals het bekende 'Que c'est Triste Venise': een tekst van Françoise Dorin en muziek van Charles.
Aznavour schrijft prachtige liefdesliederen maar ook geëngageerde teksten over onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, de opwarming van de aarde en hij is de eerste die een lied schrijft over een homosexuele man 'Comme ils Disent'.

Het zal echter nog jaren duren totdat Charles het grote succes behaalt waarvan wij hem kennen.
Tot zijn 31ste zal hij keihard moeten werken om het publiek ervan te overtuigen dat hij prachtige chansons schrijft en ze ook wonderschoon uitvoert. Tot die tijd staat hij in allerlei kleine theaters in Frankrijk, maar ook In Canada en de V.S en wordt hij vaak uitgejoeld en bespot. Ze vinden hem niet mooi zingen (hij heeft maar één en een kwart stemband) en ze vinden hem ook niet mooi genoeg. Gelukkig gelooft Edith Piaf wel in zijn talent, ze neemt hem onder haar hoede, hij schrijft voor haar chansons zoals 'Plus Bleu Que tes Yeux' doet het licht in haar shows en staat uiteindelijk in haar voorprogramma.

Zijn doorbraak Op zijn 31ste staat Charles in het Olympia in Parijs en hij voelt dat dit een belangrijke kans voor hem is. Hij heeft volgens de directeur van het Olympia, Bruno Coquatrix, nog één groot chanson nodig. In één avond schrijft hij 'Sur Ma Vie' het lied waar hij mee zal doorbreken.

Het zijn zijn volharding en het grote talent die uiteindelijk overwinnen.

Uiteindelijk zal hij meer dan 1300 chansons voor ons achterlaten, dat ze voor altijd mogen blijven klinken...

Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, la Mama, She, Comme ils disentnaar Les Comédiens…

Emmenez-moi au bout de la Terre…

Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria en pianist/zanger Maurits Fondse accordeonist Oleg Fateev en Simone Sou  op drums/percussie.

Met chansons in het Frans en een enkele (eigen)vertaling naar het Nederlands en Engels spelen de muzikanten de prachtige chansons van Aznavour. Ze vertellen tussen door over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent, hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf, zijn volhardendheid, zijn engagement en zijn uiteindelijke triomf.