Yestermap

Bigbands in Nederland

De bigband kent een rijke historie (internationaal en nationaal) die teruggaat tot meer dan een eeuw geleden. De culturele oorsprong van bigbands ligt rond 1920 dus bestaat 100 jaar!

Ondanks die leeftijd is de bigband nog steeds springlevend en zijn er al in Nederland meer dan 300 (!) bigbands actief. Daarom mogen ze gerust gerekend worden tot het Nederlandse (immateriële) culturele erfgoed temeer daar de muziek van bigbands zijn muzikale oorsprong in de jazzmuziek vindt die ook ruim 100 jaar (in Nederland) bestaat. Immers ... op 6 mei 1919 werd voor het eerst jazz gespeeld in het Casino Variété in Rotterdam.

Een bigband is een muzikaal ensemble vooral (maar niet uitsluitend) geassocieerd met het spelen van jazzmuziek. Bigbands werden bijzonder populair in de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw tijdens de periode van de swing. Een bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie en soms ook met zang door mannelijke en vrouwelijke vocalisten aangevuld.

Meer informatie is te vinden op de website van www.bigbandsforever.nl.

Visit website